Rototec » Mjörnviksholm, Alingsås

Berget står för 95% av vårdhemmets energibehov – kostnadseffektivt och miljövänligt

Vård- och rehabiliteringshemmet i natursköna Alingsås bytte energikälla från huvudsakligen olja till geoenergi. Rototec ansvarade både för projektering och borrning av den nya lösningen som producerar värme och kyla efter fastighetens varierande behov. Utöver att minska kostnader så gör geoenergin även miljön en stor tjänst.

 Rototecs geoenergilösning har blivit ett allt vanligare alternativ för uppvärmning och kylning av alla typer av fastigheter. Tillsammans med Gerox utförde vi ett geoenergiprojekt mitt i hjärtat av Västra Götaland och nu är Mjörnviksholmens vård- och rehabiliteringshem en av våra många nöjda kunder runt om i Norden.

Våra huvudansvarsområden i detta projekt var projektering och borrning. En professionellt utförd projektering lägger grunden för geoenergianläggningen och säkerställer att borrhålsfältet blir rätt dimensionerat. Under projekteringen mäts och kalkyleras de relevanta termodynamiska och geologiska parametrar som projektet baseras på.

– I detta projekt utförde Rototec flödes- och tryckfallsberäkning samt utformade borrhålsdesignen. Vi har samarbetat i ett flertal geoenergiprojekt och är alltid lika nöjda med resultatet, säger Per Melin, marknadsansvarig på Gerox.

En av de viktigaste delarna under projekteringen är borrhålssimulering. I processen använder Rototecs energikonsulter sig av det beprövade simuleringsprogrammet Earth Energy Designer. Utifrån byggnadens specifika energi- och effektbehov, för såväl uppvärmning som kylning, simuleras, med hjälp av programmet, en lämplig borrhålskonfiguration; antal borrhål, djup, medelavstånd och så vidare.

– Kombinationen av flera avancerade arbetsmetoder och program är grunden för vår expertis, berättar Beatric Pernet, Rototecs projektledare.

Efter en väl utförd projektering så har vi den tekniska information som krävs för själva energibrunnsborrningen och geoenergisystemets installation. Under borrningen så arbetar Rototec hårt för att omgivningen inte ska störas.

– Vi behövde borra nära fastigheten, närmare bestämt just bredvid matsalen. Dock blev både personal och boenden förvånade över hur lite borrningen påverkade dem. Det känns som en bekräftelse på ett väl utfört arbete, säger Beatric Pernet.

Tack vare den nya anläggningen så får Mjörnviksholmens vårdhem årligen cirka 300 MWh värme från berget vilket är närmare 95 % av hela deras värmebehov. I delar av fastigheten används dessutom frikyla som hämtas från berggrunden. När både uppvärmning och kylning fås från samma system blir investeringen i geoenergianläggningen ännu mer lönsam.

Vill du spara pengar och samtidigt skona miljön med er energilösning? Rototecs geoenergikonsulter berättar gärna mer om användning av bergvärme och bergkyla i just er fastighet. Våra tjänster omfattar hela processen kring geoenergisystem – allt från konsultation och undersökning av berggrunden till installation.

Ladda ned PDF ›

 

Ladda ned PDF här:

Jag godkänner att mina personuppgifter behandlas enligt beskrivningen i sekretesspolicyn.

Malmstranden, Luleå

Läs mer ›

Brf Vapensmeden, Stockholm

Läs mer ›

Gerox AB

Läs mer ›