Rototec » Malmstranden, Luleå

Nya moderna bostäder kräver en hållbar energiform – Malmstranden i Luleå valde geoenergi för uppvärmning och kylning

På Malmuddsvägen i Luleå pågår just nu en nybyggnation av 90 hyreslägenheter. Detta är etapp ett där totalt två stycken bostadshus ska stå färdiga till våren 2022. De nya lägenheterna är av hög kvalitet med fantastisk utsikt över Skurholmsfjärden och med närhet till naturen. Ett modernt och naturnära boende som detta ska självklart även kombineras med en förnybar och ekonomiskt lönsam form av uppvärmning och kylning.

Under hösten 2020 fick Rototec i uppdrag av Hellströms Bygg AB att borra energibrunnar på platsen för att på ett hållbart sätt kunna värma och kyla fastigheterna. Under 2020 borrade Rototec 16 hål med ett djup på 200 meter vardera, senare under mars 2021 borrades ytterligare 4 hål. Fastighetsägaren Fastighets AB RAWI kommer med sitt nya geoenergisystem att spara mycket pengar och minska sitt klimatavtryck avsevärt jämfört med om de hade valt ett energisystem beroende av fossila bränslen.

”Att välja geoenergi för uppvärmning och kylning av de nya fastigheterna var ett självklart val. Det hjälper oss att hålla nere kostnaderna för hyresgästen samtidigt som vi säkerställer att utsläppen reduceras”, säger Eva Wiksten, Fastighets AB RAWI.

Borrning av energibrunnar går att genomföra i princip överallt i Sverige, den nordiska berggrunden lämpar sig utmärkt för att på vintern hämta lagrad solenergi för att värma upp fastigheter i alla storlekar. Under detta projekt krävdes endast en borrigg som fick placeras på platsen med hjälp av en lyftkran.

”Vi är väldigt nöjda med vårt samarbete med Rototec. Både upphandling och utförande sköttes professionellt och utan några bekymmer. Att det var svårt att komma fram med utrustning löste Rototec enkelt genom att lyfta allt på plats”, säger Gabriel Eman, Projektingenjör Hellströms Bygg AB.

Ladda ned PDF ›

 

Ladda ned PDF här:

Jag godkänner att mina personuppgifter behandlas enligt beskrivningen i sekretesspolicyn.

Brf Vapensmeden, Stockholm

Läs mer ›

Gerox AB

Läs mer ›

HSB Brf Bergmossen, Gustavsberg

Läs mer ›