Rototec » Brf Uppsalahus nr 27, Uppsala

Besparingar för både plånboken och miljön – Brf Uppsalahus nr 27 valde bergvärme

Bostadsrättsföreningen Uppsalahus nr 27 valde att satsa på hållbar energiförsörjning i form av bergvärme som installerades år 2019. Rototec var ansvarig för dimensionering och projektering i detta samarbete med Gerox. Att byta från fjärrvärme till bergvärme sparar föreningen i snitt en miljon kronor om året i energikostnader och minskar även klimatpåverkan markant.

Fler och fler bostadsrättsföreningar väljer att investera i bergvärme. Utöver att vara kostnadseffektivt och utsläppsfritt ökar denna energiform dessutom fastighetens värde. Det är därför inte konstigt att även Brf Uppsalahus nr 27 gjorde en grön investering och utnyttjar nu den gratis värme som finns lagrad i marken.

Rototec fick äran att planera och projektera objektets bergvärmelösning.

– Genom att anlita Rototec för projekteringen så vet vi att lösningen som produceras är optimerad utefter fastighetens specifika behov. Vårt mångåriga samarbete har lett till många lyckade projekt, säger Per Melin, marknadsansvarig på Gerox.

I projekteringsskedet undersöks områdets berggrund i detalj, genom till exempel provborrning och termisk responstest (TRT) som i detta projekt. Ju större bergvärmeanläggning som installeras, desto viktigare är det att ta reda på berggrundens termodynamiska egenskaper. Då kan antalet borrhål och dessas inbördes avstånd optimeras enligt objektets tekniska krav.

Den slutliga bergvärmeanläggningen i Uppsala producerar cirka 1 380 Mwh värmeenergi per år, det vill säga hela 85 % av all värme som bostadsrättsföreningen behöver. Under projektet så sågs det även till att bergkyla eventuellt kan utnyttjas genom att fullt förbereda systemet inför detta.

– Bergvärme passar utmärkt till stora fastigheter som denna då man får hög funktionssäkerhet samt besparingar jämfört med många andra energiformer. Värme och kyla från samma system är också något som lockar många. Dessutom behövs det inget underhåll på installationen i marken, berättar Fredrik Attemark, projektledare på Rototec.

Låter detta som något för er bostadsrättsförening? Våra egna geoenergikonsulter tar fram välfungerande system med anpassad design och dimensionering – kontakta oss för mer information och offert.

Ladda ned PDF ›

 

Ladda ned PDF här:

Jag godkänner att mina personuppgifter behandlas enligt beskrivningen i sekretesspolicyn.

Gerox AB

Läs mer ›

HSB Brf Bergmossen, Gustavsberg

Läs mer ›

Mjörnviksholm, Alingsås

Läs mer ›